(ďalších) 12 hier na online družinovky

Dúfam, že vám mojich prvých 12 tipov na hry na online družinovky aspoň trocha pomohlo pri tvorbe programu. Ďalej som premýšľala a zbierala nápady na ďalšie použiteľné hry. Niektoré mám otestované, na niektoré sa ešte len chystám. Tento raz som vybrala viacero hier, ktoré možno poznáte, ale verím že určite nájdete aj niečo nové a moje tipy vám pomôžu. 


  • Pantomíma

Klasickú pantomímu asi poznáte. Viete ju využiť aj v online priestore. Niekomu pridelíte povolanie, emóciu alebo osobnosť, ktorú má pantomimicky znázorniť a ostatní budú buď ústne alebo pomocou četu hádať. Naozaj jednoduchá hra, ktorú všetci poznajú, ale vie zabaviť.

  • Emoji game

S touto hrou ste sa už taktiež možno stretli. Vopred si pripravíte rôzne skupinky emojis ktoré ostatným zazdieľate a oni hádajú čo ste sa týmito emojis snažili povedať. Viete vytvoriť príslovia, filmy ale aj rôzne veci spojené so skautingom.

  • Kde som?

Opäť nič zložité, aj toto ste možno už skúšali. Vopred si pripravíte prezentáciu/fotky rôznych miest. Môžete si vybrať miesta na Slovensku alebo vo svete. Ostatní potom podľa obrázkov hádajú, na aké miesto sa pozerajú. Môžete vždy ukázať jednu fotku, alebo viacero fotiek s rôznymi nápovedami. (Ešte to nemám vyskúšané ale možno použiť aj pozadia na zoome, čo by mohlo do tejto hry vniesť ešte viac zábavy.) 

  • Zoomed in

S mojou družinkou som skúšala hru, pri ktorej podľa malých vystrihnutých častí fotiek hádali ľudí, ktorí sa na nich nachádzali. Toto je jedna možnosť a druhou možnosťou je jednoducho si fotku nejakého človeka/objektu/zvieraťa.... priblížiť a nechať ostatných hádať. Ak hneď neuhádnu, dokážete obrázok postupne odďaľovať, kým nebude povedaná správna odpoveď.

  • Rozprávkar

Asi každý poznáme rozprávky Popoluška, Snehulienka, Ruženka... Pri tejto hre vyberiete človeka, ktorému dáte za úlohu prerozprávať rozprávku. To by bolo však príliš jednoduché. Určíte zakázané slová, ktoré pri rozprávaní nemôže použiť. Napríklad ak niekto ide prerozprávať rozprávku Snehulienka, môžete určiť slová trpaslík, les, princ, drevorubač a macocha ako zakázané slová. Pri tejto hre sa ukáže vaša kreativita a viete sa pri nej veľa nasmiať.

  • Talentová show

Každý máme nejaké skryté talenty. Niekto si dokáže oblízať lakeť, niekto vie hrať na dvoch flautách naraz a niekto sa jazykom dotkne nosa. Môžete si počas družinovky usporiadať mini talentovú show, v ktorej každý predvedie jeden svoj skrytý talent. Určíte si čas, počas ktorého budú ostatní predvádzať jednotlivé čísla (napr. 1-2 minúty) a taktiež môžete na konci vyhodnotiť najväčší družinový skrytý talent.

  • Scar & story

Každý účastník družinovky porozpráva príbeh (skutočný alebo nie) o niektorej svojej jazve a ostatní hádajú či je príbeh skutočný alebo vymyslený. Niektorí z vás budú mať určite veľmi zaujímavé príbehy. Táto aktivita sa dá prepojiť aj s dumkou alebo zamyslením. 

  • Čo je to za zvuk?

Opäť hra, s ktorou ste sa asi už stretli. Pre tých, ktorí o nej počujú prvý krát: radca alebo iný člen družiny pustí rôzne zvuky (môžu to byť zvuky zvierat, predmetov, situácií...čokoľvek od výmyslu sveta) ostatní potom hádajú čo práve počuli. (Keď použijete fantáziu, tak aktivitu viete prepojiť napríklad aj s rôznymi hrami, pri ktorých využijete kreslenie alebo pantomímu.) 

  • Žmurkajúci atentátnik

Názov znie možno zvláštne, ale samozrejme si ho viete zmeniť. V tejto hre je určený jeden človek ktorý je atentátnikom/vrahom. Túto hru môžete hrať aj počas celej družinovky. Úlohou atentátnika je zabiť ostatných. Vždy keď chce niekoho zabiť, tak danej osobe napíše súkromnú správu/pošle žmurkajúceho smajlíka. Ak nepoužívate žmurkajúceho smajlíka, tak môže vrah písať akékoľvek vopred dané slovo (napr. bum, pif...). Pokiaľ vám príde správa s týmto slovom, vašou úlohou je vypnúť si kameru, čím dávate najavo, že ste boli zavraždení. Vrah vyhráva, pokiaľ sa mu podarí zabiť všetkých ľudí (okrem posledného človeka čo ostane nažive). Naopak vrah prehráva, ak sa ostatní počas hry zhodnú, že on je vrahom, čím ho odhalia.

  • Slová v slove

Znova veľmi jednoduchá hra. Vymyslíte slovo/vetu a úlohou ostatných bude v tomto slove/vete nájsť čo najviac slov. Napríklad v slove myšlienka vieme nájsť my, myš, lienka a šli. Môžete skúsiť hľadať slová aj v poprehadzovaných písmenkách. takto by ste mohli nájsť aj ďalšie slová (kaše, len,...). Opäť môžete využiť čet alebo možnosť zdieľania obrazovky.

  • Pod lupou

Pri tejto hre je potrebné, aby mala väčšina ľudí (ideálne všetci) zapnuté kamery. Všetci účastníci družinovky sa prestriedajú. Vždy je určený jeden človek, ktorý si v pozadí niekoho iného nájde nejaký predmet. Napríklad Janka je na rade a vybrala si jablko, ktoré má Katka na stole. Janka dá ostatným nápovedu. "Je to červené." Ostatní pozorne skúmajú pozadia ostatných a hľadajú čo by mohlo byť predmetom ktorý Janka opisuje. Ak sú aj po dlhšom čase ostatní bezradní, môže dať Janka ďalšie nápovedy. 

  • Dúhový lov

V poslednom článku som písala o hre Stratené ponožky. Táto hra je veľmi podobná. Radca (alebo aj iný daný člen) určí farbu a úlohou ostatných je čo najskôr priniesť nejaký predmet v danej farbe. Okrem farieb môžete využiť aj veľkosti alebo tvary. Táto hra je vhodná skôr pre mladšie vekové kategórie.

  • Bonus: Singing whisper challenge

Jeden človek si vypne mikrofón a začne spievať/tancovať/znázorňovať text pesničky. Ostatní hádajú ktorú pesničku si daný človek vybral. Ak uhádnu, nasleduje ďalší človek s ďalšou pesničkou a takto sa všetci prestriedajú.

Autor: Sveťa
Posledná úprava: 2021-11-18 07:18:47