7 hier na online družinovky

Keďže niektorí z nás opäť fičia na družinovkách online, tak stále skúšame hrať nové a nové hry. Ja som otestovala a zozbierala ďalších 7 hier, ktoré vám odporúčam aspoň vyskúšať. Pri väčšine z nich potrebujete len minimálnu prípravu.


  • Nebezpečné slovo (danger word)

S touto hrou ste sa možno už stretli v zahraničí v rôznych zábavných šou. My sme ju otestovali na družinovke a osvedčila sa nám. Funguje na princípe, že si vždy jeden človek vymyslí dve podobné slová. Napríklad slová lízanka a cukrík. Jedno slovo bude slovom cieľovým a druhé bude nebezpečné (danger word). Človek ktorý slová vymyslel teraz ďalšiemu človeku povie jedno slovo súvisiace s cieľovým slovom. (V našom prípade môže byť cieľovým slovom lízanka a tak by sme mohli povedať napríklad slovo "sladkosť".) Človek, ktorý háda teraz povie jedno slovo ktoré mu napadlo. Jeho odpoveďou môže byť napríklad slovo "čokoláda". Človek čo slová vymyslel, mu teda dá opäť pomôcku. Napríklad slovo "palička". Teraz už by hádajúci človek mohol cieľové slovo uhádnuť. Ak ho uhádne, tak bola hra úspešná. Ak však hádač počas hry namiesto cieľového slova povie nebezpečné slovo (danger word) tak obaja prehrávajú. 

Aby sa mohli zabávať všetci, ktorí zrovna nehádajú, tak sme vždy poprosili človeka ktorý hádal aby si zatvoril oči a na obrazovke sme zazdieľali naše dve slová (-cieľové a nebezpečné). Takto všetci vedeli, ako sa hádačovi darí a mohli sa aj oni pobaviť. (Môžete nechať výber slov aj na členoch vašej družiny a budú sa navigovať a hádať len medzi sebou.) 


  • Simon says

Asi ste o tejto hre už počuli. Je veľmi jednoduchá. Jeden hráč vždy naviguje ostatných a povie napríklad "Simon says, dotnkite sa prstom nosa" a všetci sa dotknú prstom nosa. Alebo môže povedať "Simon says 3 krát sa zatočte" a všetci sa 3 krát zatočia. Ak však pred zadaním pokynu nepovie frázu "Simon says", tak pokyn neplatí, to znamená, že hráči ktorí pokyn počúvnu vypadávajú. (Príklad. Poviem "kľaknite si na kolená" a počúvne ma len Anička, ktorá vypadáva, lebo som pred pokynom nepovedala Simon says.) My sme si frázu Simon says zmenili na slovo "Hovorím". Čiže naše pokyny zneli napríklad "Hovorím že vyskočíte do vzduchu"... Odporúčam túto frázu zmeniť najmä pri menších deťoch. Moje baby boli veľmi vynaliezavé a počas hry zadávali napríklad aj robenie klikov, kotrmelcov alebo ustlanie si postele. Nikdy neviete kam vás táto hra dovedie. :D


  • Pomenovávanie emojis

Opäť raz veľmi jednoduchá hra, na ktorú nepotrebujete ani veľa prípravy. Stačí vám nachystať si obrázok s niekoľkými emotikonmi/smajlíkmi. Tento obrázok potom zazdieľate družinke a spoločne budete vymýšľať mená pre jednotlivých smajlíkov. Kreativite sa medze nekladú. My sme sa však od vymýšľania mien emotikonov dostali aj k trocha inej aktivite. Každá z nás k priradila mená ostatných členov družiny k jednotlivým emotikonom ktoré ich podľa nás vystihovali. Takto sme sa teda nielen zabavili, ale sme aj videli, ako nás vidia ostatní v družinke. K tejto aktivitke sme prešli veľmi prirodzene a babám sa páčila možno ešte viac ako pôvodná hra.


  • Koľko krát som sa dotkol nosa?

Toto je hra, ktorá sa dá hrať popri iných aktivitách. Spočíva v tom, že vybratý člen družiny bude mať za úlohu niekoľko krát počas družinovky (alebo jej časti) vykonať nejakú vopred dohodnutú akciu. My sme túto hru testovali na dotyku nosa. Ja som sa niekoľko krát počas družinovky poškrabala na nose a úlohou báb bolo si všímať, koľko krát som to urobila. Ja som si taktiež zapísala, koľko krát som to urobila a na konci družinovky sa stal víťazom človek, ktorý sa najviac priblížil k výsledku (teda koľko krát som sa dotkla nosa). Táto hra je fajn hlavne na všímanie si okolia a tréning pozornosti.


  • Klamem ?

Pri tejto hre budete potrebovať aspoň štipku predstavivosti. Jeden človek vždy opisuje nejaký predmet ktorý má pred sebou. Môže opisovať predmet ktorý pred sebou naozaj má, imaginárny predmet, alebo môže použiť fantáziu, svoje opisy trocha prikrášliť a napríklad z pera s malou plastovou korytnačkou v pohári urobiť vodnú korytnačku v akváriu. Kým tento človek opisuje svoj predmet, má vypnutú kameru a ostatní hádajú, či hovorí pravdu alebo si vymýšľa. Opäť raz sa kreativite medze nekladú a hru si viete prispôsobiť.


  • Anagramy (Prešmyčky)

Nadpis vám o tejto hre veľa prezrádza. Ide o hru, v ktorej si dopredu pripravíte skupinu slov v ktorých poprehadzujete písmenká. Môžete hľadať slová ktorých písmenká viete prehodiť a aj tak vám vzniknú zmysluplné slová (pera-repa, kosa-sako...), alebo aj slová ktoré po poprehadzovaní písmen nebudú vždy dávať zmysel (forfagot-fotograf, kusat-skaut). Slovo s poprehadzovanými písmenkami viete vždy napísať na zdieľanú obrazovku tak, aby ho všetci videli a mohli ho skúšať lúštiť. Môžete si viesť tabuľku s bodmi a na konci vyhlásiť prešmyčkového víťaza. My sme túto hru skúšali a naozaj sa nám páčila a nabudúce vyskúšame aj zložitejšie (dlhšie slová). Na začiatok je fajn vyskúšať kratšie slová a postupne pridávať dlhšie a dlhšie a zvyšovať náročnosť. Môžete popremýšľať aj nad rôznymi skautskými prešmyčkami (darca-radca...).


  • Put a finger down (Daj dolu prst...)

Táto výzva sa nedávno šírila po sociálnych sieťach, a tak som si povedala, prečo ju nevyužiť aj na družinovke? Ide o to, že si vopred pripravíte 10-15 viet/tvrdení na nejakú tému. Napríklad keď sa v družine až tak nepoznáte a chcete sa o ostatných dozvedieť niečo nové tak si vymyslíte vety typu "Dám dolu prst ak mám domáce zviera. Dám dolu prst ak som niekedy letel lietadlom....". Vety viete vymyslieť naozaj na akúkoľvek tému. Zaujímavou by mohla byť aj napr. téma o knihách pri plnení odborky čitateľ, v ktorej človek ktorý bude mať na konci hry zložených najviac prstov bude vyhlásený za družinového knihomoľa. (Ešte pre upresnenie k tým prstom. Na začiatku hry všetci hráči zdvihnú pred seba ruky, vystrú všetky prsty a ak sa ich týka tvrdenie/veta ktorá práve zaznela tak vždy zložia jeden prst.) S touto témou je fajn experimentovať a naozaj si ju prispôsobiť podľa svojich potrieb.

Autor: Sveťa
Posledná úprava: 2021-11-18 07:59:14