Tipy na netradičné družinovky

Určite viete, že družinový program potrebuje raz za čas ozvláštniť, a preto sú raz za čas potrebné aj netradičné/špeciálne družinovky. Niektoré z nich ste už pravdepodobne s družinou zažili, niektoré z nápadov budú možno pre vás úplne nové a niektorými sa možno môžete inšpirovať pri tvorbe programu pre vašu družinu.


Varenie/pečenie

Spoločné družinové (alebo i oddielové) varenie alebo pečenie je vhodné ako naživo, tak aj na online družinovky. Výhodou online družinoviek je, že každý člen môže variť/piecť z domu a každý má svoj vlastný priestor a vlastné výsledné jedlo. Nevýhodou je, že pri mladších deťoch môže byť občas potrebná pomoc rodičov, pri čom by asi bolo vhodné ich s plánovanou špeciálnou družinovkou vopred oboznámiť. Pokiaľ chcete družinovo variť/piecť spolu naživo a vo vašom skautskom dome na to nemáte podmienky, môžete sa dohodnúť s niektorým z vašich členov, alebo toto družinové varenie/pečenie zorganizovať u vás doma.


Pozeranie filmu

Pozerať družinovo filmy sa dá aj mimo prespávačiek. Výhodou týchto špeciálnych družinoviek je, že jedna klasická družinovka môže trvať približne toľko, čo film. Ďalšou výhodou je obrovské množstvo možností. Od dokumentárnych filmov až po vaše družinové srdcovky.


Čajovňa/čajový večierok

Skúšali ste už počas družinovky navštíviť čajovňu? Nielenže si môžete dať dobrý čajík, ale ešte pri tom aj budete utužovať družinového ducha. Čajovňu viete spojiť s dumkou alebo iným fyzicky nenáročným programom. Ak nemáte v blízkosti čajovňu, viete si urobiť čajový večierok/čajovňu vo vašej skautskej klubovni. 


Knižnica

Družinová návšteva knižnice môže byť spojená s plnením odborky alebo výzvy. Môžete si urobiť družinovku o spoznávaní kníh, zaujímavostiach o knihách alebo o obľúbených spisovateľoch. Viete vymyslieť rôzne súťaže - napríklad: kto prvý nájde knihu so slovom “oči” v názve, kto prvý nájde knihu so spisovateľom ktorého krstné meno je “Peter”, kto prvý nájde knihu zelenej farby,... (Nezabudnite však brať ohľad na ostatných, nerobiť hluk a knihy vracať vždy na svoje miesto).


Mestská hra

Niekoľko mestských hier som sama zažila a istú dobu to bol môj obľúbený typ špeciálnych družinoviek. Dostali sme obálku s úlohami (napr: spočítajte, koľko okien je na tejto budove; zistite, aké slovo je 4. v poradí na tomto pamätníku; opýtajte sa jedného okoloidúceho, čo vie o skautingu…) Ďalším variantom hry je Selfie game - teda do obálky dať miesta/veci s ktorými sa treba odfotiť (konkrétne budovy, pamiatky, náhodné objekty…)


Špeciálna návšteva

Ako jednoducho ozvláštniť družinovku? Zavolať niekoho zaujímavého! Niekoho kto porozpráva o histórii zboru, člena oblastnej rady, niekoho kto navštívil zahraničných skautov/jamboree, niekoho kto prinesie vašej družinovke niečo nové a obohacujúce. 


Maratón spoločenských hier

Myslím, že názov hovorí sám za seba. Ide o družinovku na ktorej môžete hrať spoločenské hry od výmyslu sveta. Môžete to taktiež spojiť s odborkou Hráč spoločenských hier. 


Piknik

Je dobré občas tráviť družinovky aj mimo skautského domu. Vezmite si deku, nejaké to jedlo a vyberte sa na zaujímavé miesto vo vašom meste/dedine. Družinový piknik som sama zažila a bola to asi jedna z najlepších špeciálnych družinoviek. 


Autor: Sveťa
Posledná úprava: 2022-01-07 00:08:47